blog
4/3/24

Wat is een maatwerkoplossing? En hoe zorg je dat het onder controle blijft?

In deze blog duikt Lucas in de nuances van maatwerkoplossingen en vertelt hij hoe je zorgt dat je in controle blijft.

Een maatwerkoplossing is een gepersonaliseerde, specifiek op jouw organisatie afgestemde softwareoplossing. Kortom, een klasse apart. Maar wat maakt een oplossing nu echt 'op maat', en hoe zorg je dat het proces niet alle kanten op schiet? In deze blog duikt Lucas Pijnacker Hordijk, Business Technology Consultant bij Quatronic, in de nuances van maatwerkoplossingen en vertelt hij hoe je zorgt dat je in controle blijft.

Wat is een maatwerkoplossing?

Rob vertelt in een zijn blog wanneer het slim is om voor een maatwerkoplossing te kiezen: wanneer je je wilt onderscheiden. De kans is groot dat je dat niet doet met je boekhouding of je CRM-systeem. Je onderscheidend vermogen zit ‘m in de processen die jouw bedrijf uniek maken en die niet of slecht in een off-the-shelf softwarepakket passen. Bij een off-the-shelf-oplossing is de applicatie het uitgangspunt en moet je jouw proces daar min of meer naar voegen. Bij maatwerk laat je je juist leiden door de specifieke behoeften van de organisatie en ontwikkel je een tool die daarop aansluit. Wanneer je een maatwerkoplossing gaat maken, moet je dus eerst een grondig begrip hebben van de processen en uitdagingen die je met jouw applicatie wilt tackelen.

De Quatronic way: designsprint en probleemanalyse

Onze aanpak begint met een uitgebreide designsprint. Het doel daarvan is om binnen een zo kort mogelijke tijd een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het probleem waarmee we te maken hebben. Daarbij schuwen we niet om kritisch te zijn. Wat de opdrachtgever als probleem neerlegt, is vaak niet het daadwerkelijke probleem, maar slechts een symptoom van een achterliggend en soms complexer vraagstuk. Remco schreef daar al eerder een blog over.

Oplossingen op maat maken

Pas als we zeker weten wat de uitdaging is, gaan we aan de slag. Natuurlijk is elke organisatie en elke uitdaging uniek, maar dat wil niet zeggen dat we altijd vanaf nul beginnen. Integendeel. We halen graag inspiratie  uit  tools en applicaties die we eerder hebben gemaakt. We gaan als het ware 'cherrypicken' uit onze rugzak met ervaringen. Door de meest succesvolle elementen van verschillende projecten bijeen te brengen, creëren we een nieuwe applicatie met z’n eigen nuances en specifieke aspecten. Zo komen we heel snel tot een op maat gemaakte oplossing die geschikt is voor de unieke behoeften van de opdrachtgever.

Synergie tussen technologie en business

Bij ons creatieproces is er sprake van een dynamische synergie tussen onze technische expertise en diepgaand businessinzicht van de opdrachtgever. We vinden het belangrijk om regelmatig een stap terug te doen om even te evalueren en met de opdrachtgever af te stemmen. Zitten we nog op de juiste weg? Komen we onderliggende business-uitdagingen tegen die we kunnen adresseren? Door die werkwijze creëren we oplossingen die niet puur technisch gedreven zijn, maar vooral gericht zijn op het oplossen van de daadwerkelijke businessuitdagingen. Met deze iteratieve aanpak, waarbij we voortdurend in contact staan met de business, zorgen we dat onze oplossingen in lijn blijven met de verwachtingen en vereisten van de organisatie. Tegelijkertijd maximaliseren we zo de impact voor de eindgebruiker. We gaan flexibel om met nieuwe uitdagingen en passen ons moeiteloos aan als dat nodig is. Zo waarborgen we dat de oplossing daadwerkelijk bijdraagt aan de bedrijfsdoelen.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd wat onze ambitieuze, meedenkende en kritische consultants voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Of wil ben je er zelf klaar voor zo’n allround professional te worden. Neem dan contact op met Lucas Pijnacker Hordijk via mail of vul ons formulier in, dan nemen we contact met jou op. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Lucas

Business Technology Consultant