blog
6/9/23

Maatwerk duur? Think twice

Maatwerkoplossingen hebben de reputatie duur en complex te zijn. Maar is dat wel altijd waar? In deze blog vertelt Rob van den Broek, partner bij Quatronic, wanneer het slim is voor een off-the-shelf-oplossing te kiezen en wanneer een maatwerkapplicatie een slimmere keuze is en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Maatwerk versus standaard

Bij de keuze voor nieuwe software vergelijken veel bedrijven maatwerkoplossingen met standaardoplossingen. Het valt op dat de beslissers binnen een organisatie nogal eens terughoudend zijn ten opzichte van maatwerk. Een maatwerkoplossing moet je immers helemaal vanaf scratch opbouwen. Bovendien heerst het idee dat een off-the-shelf-oplossing, waar al zoveel bedrijven mee werken, wel goed móét zijn. Dat is ook zeker het geval, maar dan vooral als het gaat om processen die niet tot je kernactiviteiten behoren, zoals een HR- of CRM-systeem, boekhoudsoftware of een kantoorapplicatie. Niemand zal het ook in z’n hoofd halen om een oplossing als Microsoft 365 of Salesforce na te bouwen.

Onderscheidend vermogen vraagt om een onderscheidende oplossing

Maar hoe zit het als het gaat om je kernprocessen, waarin je onderscheidend vermogen ligt? Daar ligt het iets genuanceerder. Sommige bedrijven kiezen ook dan voor een standaardoplossing, waarbij de gedachte is: ‘Zeventig procent voldoet, die dertig procent passen we wel aan onze specifieke situatie aan.’ Anderen passen zelfs hun bedrijfsproces aan om de standaardoplossing te laten werken. Dit zorgt over het algemeen tot ingewikkeld gedoe en verspilling van – veel, heel veel – tijd, energie en geld. Het aanpassen van een standaardoplossing kost vaak meer tijd en moeite dan wanneer je een applicatie vanaf de grond opbouwt. Mits je dat met low-code doet.

Low-code versus high-code: 10 voordelen van low-code

Als je dan de keuze maakt voor een maatwerkoplossing, heb je nog een belangrijke beslissing te nemen: kies je voor een traditionele programmeeroplossing (high-code) of ga je voor low-code? Hier zijn tien redenen waarom het slim is om voor low-code te kiezen.

  1. Low-code-maatwerkapplicaties zijn sneller en eenvoudiger te ontwikkelen dan high-codeoplossingen.
  2. Dit betekent dat ze goedkoper zijn om te ontwikkelen en te implementeren.
  3. Low-code-maatwerkapplicaties vereisen minder speciale vaardigheden en kennis om te ontwikkelen en te beheren.
  4. Dit betekent dat ze goedkoper zijn om te onderhouden en te updaten.
  5. Low-code-maatwerkapplicaties zijn flexibeler en kunnen gemakkelijker worden aangepast aan veranderende behoeften en omstandigheden.
  6. Dit betekent dat ze minder snel verouderd zijn en langer meegaan.
  7. Low-code-maatwerkapplicaties kunnen gemakkelijker worden geïntegreerd met bestaande IT-systemen en -infrastructuur.
  8. Dit betekent dat ze minder disruptief zijn en dat er minder kosten zijn voor de overgang naar de nieuwe oplossing.
  9. Low-code-maatwerkapplicaties kunnen gemakkelijker worden gedeeld en gebruikt door verschillende afdelingen en teams binnen een bedrijf.
  10. Dit betekent dat ze een betere waarborg bieden voor de investering en dat ze sneller terugverdiend zijn.

Meer vrijheid

Een ander belangrijk voordeel is dat er meerdere low-code-ontwikkelaars in de markt zijn. Stel: je gaat met ons in zee. Wij ontwikkelen applicaties met het platform van OutSystems. Er zijn steeds meer softwarebedrijven die met OutSystems werken. Mocht je niet tevreden zijn over ons – wat we ons natuurlijk niet kunnen voorstellen – kun je altijd overstappen naar een andere implementatiepartner. Bij high-code zit je eigenlijk altijd vast aan de virtuele ‘gedachtekronkels’ van een programmeur. Over die afhankelijkheid schreef mijn compagnon Richard al eerder een blog. Dat is bij low-code zo goed als niet het geval. En mocht je in de toekomst terug willen keren naar Quatronic – wat we ons dan weer wél heel goed kunnen voorstellen – dan staat onze deur altijd voor je open.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd hoe low-code jouw organisatie kan transformeren en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met me op via mail of geef me een belletje op 06 48 28 35 64.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Rob

Co-founder

Wil je kennismaken?
Neem contact op