blog
15/11/23

Twijfel aan alles. Pas dan kun je briljante applicaties bouwen

In deze blog vertelt Remco hoe twijfelen, onderzoeken en doorvragen ons helpt slimme applicaties te bouwen.

Wouter schreef al eerder in een blog dat een beetje eigenwijsheid ons niet vreemd is. Als je ons in huis haalt, willen we eerst écht begrijpen wat je behoeften zijn. Wij twijfelen aan alles, onderzoeken, vragen door. Waarom? Omdat we alleen dan echt briljante applicaties kunnen bouwen. In deze blog vertelt Remco Snijders, Business Technology Consultant en Design Sprint Facilitator bij Quatronic, hoe we dat doen.

Uitdagende en onderzoekende workshop

Wij beginnen elk project met een workshop die volledig is afgestemd op de specifieke behoeften van de organisatie. Wij wachten niet tot de klant komt met de traditionele lijst van functionaliteiten, maar gaan eerst terug naar de tekentafel. Wat is precies de uitdaging waar de organisatie mee te maken heeft? Welke ideeën leven er al binnen de organisatie zelf?  Wat zijn de marktomstandigheden? Wat doet de concurrentie? Het doel van deze benadering is tweeledig. Enerzijds willen de situatie door en door begrijpen en anderzijds willen we de organisatie uitdagen. Is wat je denkt nodig te hebben, wel werkelijk wat er nodig is?

Het verbreden van perspectieven

We merken dat de wens die een klant heeft, vaak wordt beperkt door het bestaande denkkader. Daarom willen we niet alleen de directe behoefte begrijpen, maar ook het bredere plaatje helder krijgen. In onze workshop proberen we bijvoorbeeld te achterhalen waarom bepaalde gegevens in een systeem vastgelegd worden. Wat is het uiteindelijke doel? Door deze diepgaande benadering proberen we te achterhalen hoe we niet alleen de huidige processen efficiënter kunnen maken, maar ook hoe we mogelijkerwijs geheel nieuwe en verbeterde methoden kunnen introduceren, waarbij meerdere afdelingen betrokken worden. Deze aanpak stelt ons in staat om innovatieve oplossingen te bieden die veel verder gaan dan het oorspronkelijke verzoek.

Een snelle start dankzij design sprints

Na deze initiële workshop stropen we de mouwen op en gaan we echt aan de slag. We maken gebruik van onze eigen versie van het design sprint-mechanisme, een concept ontwikkeld door Google Ventures. In enkele dagen – tussen de één en vier, afhankelijk van de omvang van het project en het type organisatie – gaan we van het identificeren van het probleem naar het creëren van een valideerbaar prototype. Dit zijn vaak ontwerpen van schermen die dienen als de initiële versie van de app. Die opzet gebruiken we later om de app zelf te ontwerpen. Deze snelle aanpak zorgt voor een vliegende start van het project. De tijd die wordt geïnvesteerd in deze workshops betaalt zich altijd terug. Een grondig begrip van de situatie vanaf het begin verkleint aanzienlijk de kans op ingrijpende aanpassingen later.

Van inzicht naar actie

Als we het eens zijn over de opzet, creëren we een initiële roadmap voor de eerste weken of maanden, waarin we beschrijven welke functionaliteiten we ontwikkelen en wanneer. We werken iteratief en evalueren de voortgang om de twee weken, rekening houdend met nieuwe inzichten. Dit stelt ons in staat om de roadmap indien nodig aan te passen. Die flexibiliteit is nodig, want we merken vaak dat klanten pas echt begrijpen wat ze willen zodra ze een deel van het systeem in actie zien. Het initiële idee is een startpunt, maar wanneer het systeem vorm begint te krijgen, wordt hun visie duidelijker. Hoe sneller zaken tastbaar worden, hoe sneller we feedback ontvangen en noodzakelijke aanpassingen kunnen maken. Het is beter om vroeg in het proces te horen dat iets niet klopt dan laat in het traject.

Omarm twijfel voor betere oplossingen

In de wereld van applicatieontwikkeling zijn scepsis, vragen stellen en de bereidheid om aannames uit te dagen onze leidende principes. Door twijfel te omarmen en diepgaand onderzoek aan te moedigen, leggen we een solide basis voor het ontwikkelen van briljante applicaties. Uiteindelijk is het door vragen stellen dat we de meest innovatieve antwoorden vinden.

Benieuwd naar onze aanpak?

Wil jij ook profiteren van de efficiënte aanpak en maatwerkoplossingen van Quatronic? Neem dan contact op met Remco Snijders via mail. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Remco

Business Technology Consultant