blog
29/3/24

Hoe low-code en data-analyse de financiële dienstverlening veranderen

Low-code kan bijdragen aan de modernisering van het IT-landschap in de financiële sector.

Als Business Technology Consultant en Design Sprint Facilitator bij Quatronic ziet Remco Snijders regelmatig hoe organisaties in bijvoorbeeld de financiële dienstverlening worstelen met verouderde IT-systemen. Zonde, want er is een oplossing voor: low-code. In deze blog laat hij zien hoe low-code kan bijdragen aan de modernisering van het IT-landschap in deze sector.

Wendbaarheid in een snel veranderende markt

De financiële sector beweegt snel onder invloed van economische, politieke en technologische veranderingen. Bovendien hebben klanten steeds hogere verwachtingen op het gebied van service, gebruiksgemak en personalisatie. Financiële instellingen moeten snel innoveren om aan deze verwachtingen te voldoen. Low-code maakt het mogelijk om snel en efficiënt IT-systemen te ontwikkelen en aan te passen, waardoor banken en verzekeraars flexibeler kunnen inspelen op deze veranderingen. Dit helpt hen concurrerend te blijven.

In de praktijk: Alpina Group

Alpina Group is al een grote speler in de financiële dienstverlening, maar het bedrijf heeft ook een duidelijke ambitie om de meest toonaangevende financieel dienstverlener te worden. De organisatie helpt klanten op een innovatieve, persoonlijke en duurzame wijze hun risico’s beheersbaar te houden en financiële zekerheid te borgen. Om hen daarbij te helpen hebben we in eerste instantie met low-code een tool ontwikkeld waarmee verzekeringsadviseurs snel offertes kunnen genereren. Het resultaat? Een enthousiast gebruik door honderden adviseurs en accepten, wat leidt tot een enorme berg aan data. Maar om ook daadwerkelijk iets waardevols met die data te doen, was een volgende stap nodig. We hebben toen in een maand tijd een dashboard gemaakt dat al deze data inzichtelijk maakt.

Wendbaar dankzij low-code

Een groot voordeel van het inzetten van low-code bij de Alpina Group is de ongeëvenaarde snelheid waarmee we kunnen reageren op veranderingen. In de financiële dienstverlening evolueren wet- en regelgeving voortdurend en dan is het heel fijn als je binnen enkele dagen aanpassingen door kunt voeren. Dit in schril contrast met traditionele ontwikkelingsmethoden, waarbij je vaak maanden nodig hebt voor dezelfde wijzigingen. Dankzij de flexibiliteit en snelheid van low-code-ontwikkeling kan Alpina Group snel inspelen op nieuwe kansen en uitdagingen.

Het belang van centrale data en visualisatie

De data hebben we gecentraliseerd en gevisualiseerd door de low-code-capabilities in OutSystems te combineren met Microsoft Power BI. Dit stelde ons in staat om de benodigde data direct beschikbaar te maken en snel aan de slag te gaan met de visualisaties. Inmiddels is er binnen Alpina Group maar 'één versie van de waarheid', omdat alle medewerkers dezelfde, actuele informatie hebben. Dit voorkomt verwarring en inefficiëntie die vaak ontstaat door het gebruik van meerdere, niet-gecentraliseerde Excel-documenten.

Inzichten die leiden tot betere klantbediening

Het dashboard dat we voor Alpina Group hebben ontwikkeld, biedt niet alleen inzicht in basisgegevens, maar stelt het management ook in staat om prestaties van verschillende kantoren te vergelijken en te leren van de best presterende teams. Dit soort inzichten zijn cruciaal voor een betere klantbediening en efficiëntie binnen de organisatie.

Benieuwd naar onze aanpak?

Wil jij ook profiteren van de efficiënte aanpak en maatwerkoplossingen van Quatronic? Neem dan contact op met Remco Snijders via mail. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Remco

Business Technology Consultant

Wil je kennismaken?
Neem contact op