blog
12/7/23

Low-code-maatwerkapplicaties: de sleutel tot succes

In een eerdere blog deelde Richard van Osnabrugge, partner bij Quatronic, vijf manieren om je omzet te verhogen met low-code. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer manieren. In deze blog kijkt Richard hoe je met low-code-maatwerkapplicaties een voorsprong op je concurrent kunt creëren.

Je ERP-landschap optimaliseren met maatwerk

Welke organisatie werkt niet met een ERP-systeem? Dikke kans dat dat een standaard pakket is, wat prima werkt, maar net niet honderd procent past bij jouw specifieke behoeften. Met low-code kun je op heel kostenefficiënte wijze je ERP-landschap optimaliseren en een ERP-systeem creëren dat wél perfect aansluit bij jouw bedrijfsprocessen en behoeften. Nu denk je misschien: Maatwerk?! Dat is toch heel duur? En word je op die manier niet heel afhankelijk van de mensen die het gemaakt hebben?! Klopt, maar dit is met name het geval bij traditionele programmeercode, waarbij het lastig kan zijn om de code te begrijpen en aan te passen als er geen goede documentatie of kennisoverdracht heeft plaatsgevonden. Het proces van reverse engineering kan complex en tijdrovend zijn, wat de kosten en de afhankelijkheid van specifieke personen verder verhoogt.

De basis: een standaard ERP-systeem

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je hele ERP-systeem van scratch als low-code-maatwerkapplicatie te bouwen, maar dat is zonde. Er zijn zoveel goed werkende ERP-pakketten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een standaardpakket en die vervolgens aanpassen. Het toevoegen van maatwerk kan echter problemen veroorzaken wanneer je het ERP-systeem wilt updaten. Geen toekomstbestendige situatie. Wat dan? Je kunt ook een standaardpakket gebruiken en de ontbrekende functionaliteiten, aanvullen met low-code. Als je dat in separate lagen doet, behoud je het goede van het standaard ERP-pakket en kun je je onderscheidend en innoverend vermogen vergroten met low-code-maatwerk. Zo kun je sneller en flexibeler innoveren en concurrerend blijven in het digitale tijdperk.

Layer of differentiation

Boven op het standaard ERP-systeem leg je een ‘layer of differentiation’. Deze differentiatielaag is waar je je onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrenten kunt laten zien. Stel dat je eigen orders bezorgt, dan onderscheid je je niet door een ander administratief pakket te hebben. Maar je kunt wel kosten besparen als je orderproces sneller is, als je chauffeurs geoptimaliseerde routes kunnen rijden of als je techneuten hun inspecties sneller kunnen uitvoeren. Dit resulteert in efficiëntere processen, een verhoogde omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

Layer of innovation

Waar je echt het verschil kunt maken, is in de innovatielaag. Hier kun je de nieuwste technologieën toepassen. Een voorbeeld hiervan is het inbouwen van sensoren in je bedrijfsvoertuigen om te detecteren hoeveel materiaal er nog aanwezig is. Stel je voor dat monteur X morgen op pad gaat en je planningssysteem weet dat hij 25 exemplaren van een bepaald onderdeel nodig heeft. De sensoren detecteren dat er nog twintig van die onderdelen in zijn voertuig liggen, wat betekent dat er nog vijf ontbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld studenten of stagiairs inzetten om het voertuig aan te vullen, zodat de monteur zich kan concentreren op zijn werk.

De drie lagen in de praktijk: NextEnergy

Low-code helpt je bij het realiseren van deze drie lagen. Bij NextEnergy hebben we bijvoorbeeld met behulp van low-code aan alle drie de lagen gewerkt. Allereerst hebben we de basis geoptimaliseerd met functionaliteiten die elke energieleverancier nodig heeft, zoals het verwerken van de meterstanden, het inzien van facturen en de basisadministratie. Vervolgens hebben we in de differentiatielaag gezorgd voor een optimale klantinteractie, zoals een eenvoudig aanmeldproces en het inzien van het energieverbruik met een mobiele app. Tot slot hebben we ook de innovatielaag voor hen gebouwd: een oplossing waarmee klanten kunnen verbinden met het modulaire batterijsysteem van NextEnergy.

Nieuwsgierig?

Wil jij ook gebruik kunnen maken van dat collectieve geheugen van Quatronic en ben je benieuwd hoe low-code jouw organisatie kan transformeren en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met me op via mail of geef me een belletje op 06 46 99 32 62.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Richard

Co-founder