blog
6/2/24

Innovatie in waste-management. Samen op weg naar digitalisering

Hoe Quatronic, Aspect ICT en OutSystems een manier zoeken om de waste-management-branche te helpen digitaliseren voor 'n duurzame toekomst.

De waste-management-branche staat voor een mooie uitdaging. Wat tot voor kort gezien werd als afval, is vandaag de dag een nieuwe grondstof. Dit vraagt om een innovatieve benadering van gegevensverwerking, vooral in onze snel veranderende maatschappij waar het beheren van informatiestromen steeds crucialer wordt voor bedrijfsvoering. Veel bedrijven in de branche werken echter nog met verouderde systemen, en dit belemmert hun innovatie. Om deze uitdaging aan te gaan, hebben Quatronic, Aspect ICT en OutSystems de handen ineengeslagen. In deze blog vertelt Lucas Pijnacker Hordijk, Business Technology Consultant bij Quatronic, hoe deze samenwerking vorm heeft gekregen en wat de toegevoegde waarde is voor de waste-management-sector.

Uiteenlopende uitdagingen

Onlangs hebben we – samen met van Aspect ICT en OutSystems een rondetafelgesprek georganiseerd met bedrijven uit de waste-management-branche. Ons doel? De gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van IT identificeren en onderzoeken of en hoe we deze bedrijven kunnen helpen bij het digitaliseren van hun bedrijfsvoering. Al snel bleek dat er een scala aan uiteenlopende uitdagingen bestaat in de sector.Sommige bedrijven hebben een duidelijke visie en ICT-strategie, terwijl andere partijen nog grip proberen te krijgen op hun applicatielandschap. Vooral het laatste blijkt vaak een grote uitdaging. Bedrijven barsten van de innovatieve ideeën, maar het laatste waar ze behoefte aan hebben is een wildgroei aan systemen en applicaties. Dit maakt het steeds lastiger om de informatiestromen effectief te beheren.

Het ERP-dilemma

Uit het gesprek  bleek dat veel partijen in de waste-management-branche werken met verouderde ERP-systemen. Dat betekent dat ze op redelijk korte termijn een beslissing moeten nemen: stappen we over naar een nieuw ERP-systeem? Vaak leidt dit to uitstel omdat ze nog niet weten hoe ze die transitie moeten vormgegeven. Bovendien hebben veel bedrijven hebben een gebrek aan capaciteit. Je kunt wel besluiten te moderniseren, maar dit wordt lastig als je hier niet de benodigde resources voor hebt. IT wordt in deze branche immers nog vaak gezien als een kostenpost in plaats van een middel om efficiëntieslagen te maken. Bovendien kan het moeilijk zijn om te kwantificeren wat digitalisering uiteindelijk oplevert.

Flexibiliteit key

Tijdens onze gesprekken kwamen we tot de conclusie dat de kernprocessen in de waste-management-branche veel op elkaar lijken, maar dat de uitwerking van de processen sterk kan variëren. Dit wordt verder gecompliceerd doordat veel bedrijven extra services aanbieden of diensten hebben overgenomen van andere partijen, wat een unieke aanpak per organisatie vereist.  Op het moment dat je over oplossingen gaat nadenken, is het dus belangrijk om voldoende flexibiliteit in te bouwen. Dit stelt bedrijven in staat hun unieke processen effectief te beheren en aan te passen, zodat ze zowel hun kernactiviteiten als aanvullende services efficiënt kunnen uitvoeren en integreren.

De weg naar een generiek IT-landschap

De logische oplossing die uit ons gesprek naar voren kwam, was het gebruik van OutSystems als een innovatielaag boven op een solide ERP-systeem. Zo heb je een krachtige basis voor je kernsystemen, terwijl de innovatielaag het mogelijk maakt om je systeem te finetunen naar de specifieke wensen van jouw organisatie. Belangrijk hierbij is dat een platform als OutSystems de innovatie centraliseert. Daardoor is het beheren en bundelen van informatiestromen aanzienlijk eenvoudiger. Dit biedt bedrijven de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderende marktomstandigheden, terwijl ze tegelijkertijd een geïntegreerd overzicht behouden van hun activiteiten.

Meedenken?

Op 6 maart organiseren we opnieuw een sessie. Wil je meepraten over een meer generiek IT-landschap voor de waste-management-sector, dan is dit hét moment om aan te haken. Jouw inzichten en ervaringen zijn waardevol voor ons gezamenlijke doel: een efficiëntere en duurzamere toekomst voor de waste-management-branche. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Registreer snel en laat je stem horen.

meer weten

Neem contact op met

Lucas

Business Technology Consultant