blog
2/11/23

‘Het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen’

‘Voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Deze legendarische uitspraak van Johan Cruijff, ook wel bekend als Jopie nummer 14, het orakel van Betondorp of El Salvador, resoneert niet alleen op het voetbalveld, maar ook in de wereld van IT-oplossingen. In deze blog vertelt Auke Akkerman, onze senior business technology consultant, waarom versimpelen zo belangrijk is in complexe zakelijke uitdagingen.

De uitdaging van vereenvoudigen

Als je weinig weet van een bepaald onderwerp, lijkt het al snel eenvoudig. Maar hoe dieper je erin zit, hoe moeilijker om er nog nuchter en van een afstandje naar te kijken. Bij veel organisaties zijn IT-oplossingen door de jaren heen geëvolueerd en steeds weer aangepast. Wijziging na wijziging en uitzondering na uitzondering heeft geleid tot een soort ‘spaghetticode’: een verwarrende spaghetti van code die niemand meer begrijpt. Logisch dat je jezelf dan verliest in die complexiteit en door de bomen het bos niet meer ziet.

Met nabouwen los je niets op

Zo waren wij onlangs ingeschakeld bij een organisatie die al een flink aantal jaar bestond. Een van oorsprong eenvoudig systeem was door de jaren heen steeds ingewikkelder geworden. Er werden voortdurend uitzonderingen gemaakt op de bestaande regels en zo werd het systeem telkens een beetje onoverzichtelijker. Dit resulteerde uiteindelijk in zo’n complex werkproces, dat samenwerken bijna onmogelijk werd. Een ontwikkelaar die minder kritisch, analytisch en creatief is, is al snel geneigd om de bestaande oplossing simpelweg na te bouwen. Dat is immers wat de klant vraagt? Maar of je daarmee dingen versimpelt en of de samenwerking binnen de organisatie ook verbetert, waag ik te betwijfelen.

Probleem doorgronden

In onze aanpak willen we eerst het probleem doorgronden. Wat is precies het probleem dat je wilt oplossen? Wat is het doel van alle workarounds die door de jaren heen zijn ontstaan? Wat heeft jouw organisatie nodig? Maar vooral: Hoe vinden jullie dat succes eruitziet? Als je maar doorvraagt, kom je er vaak achter dat het proces zelf niet zo ingewikkeld is. De uitzonderingen zijn ontstaan omdat het oude systeem niet flexibel genoeg was. Dan moet je dus een systeem bouwen dat wel flexibel is.

Iteratieve en transparante ontwikkeling

Als we het – simpele – proces helder hebben, gaan we aan de slag. Dat doen we in tweewekelijkse sprints, waarbij we na elke sprint nieuwe software opleveren voor volledige transparantie. Deze aanpak stelt ons in staat om voortdurend feedback te verzamelen en bij te sturen waar dat nodig is. In de implementatiefase trainen jouw team, observeren de praktische werking en passen aan waar nodig. We meten prestaties en blijven flexibel genoeg om snel aanpassingen te kunnen maken, zelfs na live-gang als dat nodig is.

Simpel voetballen vraagt om een simpele aanpak

‘Voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Klopt als een bus, maar wanneer je het eens bent over de aanpak, is het lang zo ingewikkeld niet meer.

Benieuwd naar onze aanpak?

Wil jij ook profiteren van de gestandaardiseerde aanpak en maatwerkoplossingen van Quatronic? Neem dan contact op met Auke Akkerman via mail. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Auke

Data & Analytics Lead | Business Technology Consultant