blog
1/2/24

Scherp aan de wind varen met Synapse en Power BI

Cruciaal voor een gezond bedrijf is het hebben van een juiste koers en deze zo efficiënt mogelijk bevaren. Om te garanderen dat je de juiste koers vaart is het belangrijk om verkeerde aannames en onzichtbare verspillingen tijdig boven water te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan een te rooskleurige verwachting van je klanttevredenheid of te laag ingeschatte (in)directe kosten van je product. Inzicht in dit soort misvattingen kan je bereiken door meer datagedreven te gaan werken. Hiervoor heb je naast de juiste mensen en processen ook de juiste technologie nodig. In deze blog gaan we dieper in op onze technologiekeuze voor de Microsoft tools Synapse (Azure Synapse Analytics) en Power BI. Wellicht is dit ook wat voor jouw bedrijf om snel en tegen relatief lage kosten je besluitvormingen te ondersteunen met concrete inzichten uit je data. Denk bijvoorbeeld aan dashboards om snel top down je winst & verlies, klanttevredenheid of operationele processen te analyseren. Maar dat is maar een begin; het stelt je in staat complexere analyses uit te voeren met AI, machine learning en custom scripts. Een goed fundament om simpel te beginnen maar ook complexere vraagstukken te tackelen.

Synapse is een analytics platform van Microsoft met mogelijkheden voor onder andere ETL, data integratie, data warehousing en meer (big) data analytics services. Power BI is een van de meest populaire datavisualisatie tools van Microsoft.

De criteria voor technologiekeuze kunnen natuurlijk voor ieder bedrijf anders zijn. Wij horen echter van onze klanten de criteria in de kopjes hieronder vaak terugkomen. Per kopje beschrijven we in het kort waarom Synapse in combinatie met Power BI goed scoren op deze criteria.

Kosten

Het prijsmodel moet aansluiten bij de volwassenheid op het gebied van data van de klant. Dus geen hoge licentiekosten of hoge opstartkosten, zodat de drempel om ermee te beginnen laag is. Voor ca €150 per maand zijn deze pakketten al te gebruiken. Dat maakt het direct interessant om in te zetten of ermee te experimenteren.

Synapse kosten bestaan uit twee delen, namelijk je verbruikte rekenkracht en je opslag. Synapse hanteert een pay-per-use model waarbij je per uur betaalt. Gebruik je dus 12 uur aan rekenkracht in de maand, dan betaal je maar voor 12 uur.  Voor de opslag van data maak je gebruik van zogeheten ‘blob storage’; dat is een goedkope vorm van dataopslag vergeleken met klassieke opslag in een database. Bij de rekenkracht heb je de keuze uit meer dan 10 levels, waarbij een hoger level meer rekenkracht heeft en daarom de taken sneller uitvoert.  

Bij Power BI heb je de keuze om per gebruiker te betalen. Daarbinnen kun je kiezen tussen een gratis versie, een Pro en een Premium versie. De (meest uitgebreide) premium versie komt neer op 20 euro per gebruiker per maand. In de praktijk is de Pro versie meestal voldoende en betaal je 10 euro per gebruiker per maand.  

Integratie met bestaande systemen

Als je meer met data wil gaan doen zul je ongetwijfeld data uit je bestaande systemen willen halen. Dan is het erg handig dat je de tool waarmee je de data ontsluit eenvoudig kunt verbinden met deze systemen.

Binnen Synapse zijn standaard veel connectoren beschikbaar om met je bronsystemen te verbinden. Of het nu een database in Azure of AWS, een webservice of los document is, voor het grootste deel van de use cases bestaat er standaard een connector. Het ontsluiten van data kan daardoor zonder al te veel moeite.

Mate van onderhoud vereist

Wij merken dat klanten bij voorkeur kiezen voor een systeem dat weinig onderhoud nodig heeft. In veel gevallen is immers geen leger aan IT’ers beschikbaar.  

Synapse is een Platform-as-a-Service (PaaS) oplossing. Dit houdt in dat veel zaken zoals updates van het platform en management van databases automatisch worden uitgevoerd door Microsoft. Zaken als performance management, beheer van omgevingen, schalen van resources etc. dien je zelf te doen. In de praktijk zal dit in kleine omgevingen neerkomen op slechts enkele uren per maand.  

Compleetheid van functionaliteiten

De basisfunctionaliteiten voor het ontsluiten, transformeren, verladen en visualiseren van data moeten ondersteund worden. Het is daarbij vaak niet noodzakelijk om het allemaal in één tool te kunnen, maar wel is het handig als de verschillende tools goed met elkaar overweg kunnen.

Synapse is een alles-in-een oplossing, waarin zowel dataverlading, -opslag en -analysefunctionaliteit zit. Je hebt dus geen aparte tool voor dataverlading (ETL) nodig. Dat is niet alleen gebruiksvriendelijk maar het houdt ook je IT-landschap simpeler. Daarnaast wordt de oplossing vaak geüpdatet met nieuwe features. Met Synapse ben je ook goed voorbereid op meer geavanceerde analytics use cases. Het biedt namelijk verschillende machine learning en IOT-services aan. Daarnaast werkt het (niet geheel verrassend) goed in combinatie met Microsoft Power BI. Wanneer je de data eenmaal klaar hebt staan in je data lake of data warehouse, is het een fluitje van een cent om met Power BI de data binnen te halen.

Al met al is de combinatie van Synapse en Power BI uiterst geschikt voor zowel organisaties die willen beginnen met data, als organisaties die al een omvangrijk datalandschap hebben. Wil jij binnen jouw organisatie ook meer inzicht in je data, om zo beter onderbouwde beslissingen te nemen? Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken welke stappen bij jouw bedrijf passen.

meer weten

Neem contact op met

Mart

Data & Analytics Consultant