Ideeën voor digitale oplossingen valideren is moeilijk. Het vraagt tijd, geld en in veel gevallen ook technische skills. Bovendien loop je het risico dat je investeringen doet in een idee waarvan je niet weet of het een goed idee is. In de beginfase van een project kun je ideeën vaak nog valideren met "simpele" methodes, zoals het gebruiken van ruwe mockups. Daarna ga je verder met het bouwen van prototypes in Figma. En als je wat meer zekerheid hebt kan je vervolgens door gaan met het bouwen van een proof of concept, bijvoorbeeld in OutSystems. Het belangrijkste is om de juiste methode te kiezen die past bij de huidige fase van je project. Wij zijn recent gaan werken met de low-code tool FlutterFlow en in deze blog vertel ik je waarom die tool uitermate geschikt is voor idee validatie in elke fase van je project.
Nieuwe ideeën realiseren is moeilijk
Veel mensen lopen rond met een goed idee. Misschien heb je een goed idee voor een digitale oplossing waarmee je bedrijf efficiënter zou kunnen werken. Of misschien loop jij als toekomstig startup oprichter rond met het perfecte idee voor een app. Je kan natuurlijk beginnen met het uitwerken van je idee, maar:
- Hoe weet je of jouw idee aanslaat bij je eindgebruikers?
- Hoe voorkom je dat je bakken met geld kwijt bent voordat je een eerste versie van de oplossing kan testen?
De drempel om je idee om te zetten naar werkelijkheid is vaak erg hoog. Er zijn technische skills, tijd en geld voor nodig. Of misschien moet je wachten totdat je interne development team tijd heeft om nieuwe projecten op te pakken. Gelukkig is er een goede manier om ideeën te valideren voordat er verdere investeringen worden gedaan. Middels FlutterFlow:
- Bouwen we een eerste versie van de oplossing op een platform met weinig tot geen licentiekosten.
- Kunnen we razendsnel apps maken die op ieder platform werken en door echte gebruikers getest kunnen worden.
- Is de eerste versie van de app gelijk productie-waardig en kunnen we steeds verder opschalen.
Van proof of concept tot go-live
Ik heb al eerder geschreven over wat FlutterFlow precies is. Het voordeel van een low-code tool als FlutterFlow is dat je relatief snel apps kan bouwen. Er zijn templates beschikbaar voor allerlei user flows, je kan code laten genereren door AI en er zijn volop integraties beschikbaar in de "library".
Overigens bieden veel low-code tools dit soort mogelijkheden voor "rapid development". Waar de meeste low-code tools echter hoge licentiekosten rekenen, valt dat bij FlutterFlow mee. Je kan al beginnen met bouwen zonder een betaald abonnement af te sluiten. Zo kan je dus ideeën uitwerken en valideren zonder grote investeringen (in tijd of geld).
Maar FlutterFlow is geschikt voor meer dan alleen het bouwen van prototypes of proof of concepts. FlutterFlow apps zijn productie-waardig en kunnen meeschalen met nieuwe wensen en een groeiend gebruikersbestand. Zo kunnen apps met beperkte functionaliteit eerst worden getest door een selecte groep testgebruikers op hun telefoon. Zijn we tevreden over de testuitkomst en zien we toekomst in het idee? Dan bouwen we verder en kunnen we de app uiteindelijk uitrollen naar veel meer gebruikers.
Ook in FlutterFlow projecten zullen we mockups uittekenen op papier en whiteboards, en zullen we prototypes bouwen in Figma om het ontwerp van de oplossing af te stemmen. Het voordeel is dat we hiermee vroeg in het project kunnen beginnen met bouwen, met minimale risico's.
Iets voor jou?
Misschien zit je nog met een van de volgende vragen.
“Zitten we vast aan FlutterFlow als we daarmee onze eerste versie bouwen?”
Nee, je zit niet vast aan FlutterFlow. Hoewel FlutterFlow een uitstekende keuze is voor heel veel projecten, kan het voorkomen dat je liever met een andere tool of ontwikkelmethode verder gaat. Alle code die door FlutterFlow gegenereerd wordt is te exporteren, waardoor je met developers aan de slag kan om de app verder uit te bouwen. Mocht je over willen stappen op een andere low-code tool, dan zal je wel opnieuw moeten beginnen met bouwen, maar dan is je idee in ieder geval al gevalideerd tegen een lage investering.
“Zien FlutterFlow apps er professioneel uit?”
Jazeker, dat is juist een voordeel van FlutterFlow. Vanaf de beginfase kunnen we bijvoorbeeld al een mooi ontworpen proof of concept bouwen die perfect werkt op meerdere platforms. Zo kan de app ook getest worden op mobiele telefoons. Dat is dus al een hele andere ervaring dan het valideren van een mock-up of een ruw ontworpen eerste versie.
“Is het erg dat ik nog niet precies weet wat hoe mijn oplossing eruit moet zien?”
Nee, zeker niet. Wij helpen je graag om je idee verder uit te werken, de oplossing te bouwen en te valideren. Bij al onze klanten helpen we om ideeën scherp te krijgen voordat we gaan bouwen en aannames te testen voordat we live gaan. Dit doen we voor grotere bedrijven, maar ook voor startup oprichters met een goed idee.
Meer weten?
Stuur me een mailtje of een berichtje op LinkedIn. Ik kijk graag met je mee hoe we jouw ideeën zo snel mogelijk kunnen testen en uitvoeren.
.webp)