blog
21/5/24

De 3 voordelen van een Medallion-architectuur voor data-analyse. Een historische blik

In deze blog duikt Auke in de geschiedenis van de Medallion-architectuur en onderzoekt hij wat de voordelen zijn van deze architectuur voor data-analyse.

Wie zich begeeft in de wereld van data-analyse, leert al snel dat architectuur een bepalende rol speelt bij de efficiëntie, de schaalbaarheid en de betrouwbaarheid van analytische processen. Een architectuur die steeds meer aandacht krijgt vanwege zijn effectiviteit in het beheren van dataworkflows is de Medallion-architectuur. In deze blog duikt Auke Akkerman, onze Data en Analytics Lead, in de geschiedenis van de Medallion-architectuur en onderzoekt hij wat de voordelen zijn van deze architectuur.

Wat is de Medallion-architectuur?

De Medallion-architectuur is ontwikkeld in de vroege jaren 2000 door een team van data-architecten bij DataBricks, een toonaangevend analytics- en AI-bedrijf. De architectuur is het antwoord op de vraag naar een flexibelere en schaalbare benadering van data-analyse. Dit model structureert data in drie lagen in een lakehouse: een bronzen laag met ruwe data, een zilveren laag met opgeschoonde en verrijkte data, en een gouden laag met geaggregeerde data klaar voor analyse en zakelijke integratie. Deze benadering ondersteunt niet alleen schaalbaarheid en flexibiliteit maar verbetert ook de dataflow, governance, en levert betrouwbare en snelle inzichten.

Robuust en flexibel

Het is lastig om data in je rapporten op een eenduidige manier te ontsluiten. Een oude(re) manier van rapportages maken is om voor elk rapport een eigen set aan SQL te hebben waarmee data opgehaald, getransformeerd – bijvoorbeeld vertaald – en vergeleken wordt met andere data. Dat gaat goed voor de eerste rapportage, de tweede ook nog wel, maar wat als je op een gegeven moment vijftig rapporten hebt en een wijziging moet maken in een transformatie die wel of niet in al die rapporten hard-coded is opgenomen. Ga er maar aan staan.

Door de jaren heen evolueerde de Medallion-architectuur, waarbij nieuwe technologieën en best practices werden geïntegreerd om steeds weer te voldoen aan de veranderende eisen van data-analyse. Vandaag de dag staat deze architectuur bekend om haar robuustheid en flexibiliteit, waarmee organisaties alles uit hun data kunnen halen.

De belangrijkste voordelen van de Medallion-architectuur

Maar waarom is de Medallion-architectuur zo waardevol? Hier zijn de drie belangrijkste voordelen:

1. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Deze architectuur ondersteunt naadloze horizontale schaling, zodat organisaties kunnen groeien zonder in te boeten op prestaties. Het modulaire ontwerp zorgt voor eenvoudige integratie van nieuwe databronnen en analytische tools, waardoor organisaties snel kunnen reageren op veranderende behoeften.

2. Gestroomlijnde dataflow en governance

De Medallion-architectuur bevordert een gestructureerde aanpak van datamanagement, met heldere processen voor het verzamelen, verwerken en opslaan van data. Dit vermindert fouten en ondersteunt compliance door robuuste governance-mechanismen.

3. Verbeterde prestaties en onderhoudbaarheid

Door optimalisatie van de dataflow en het verhogen van de betrouwbaarheid, zorgt deze architectuur voor snellere en kwalitatief hoogwaardige inzichten. Dit maakt dat organisaties profiteren van accurate analyses en efficiënte besluitvorming. Maar ook dat ze snel rapportages kunnen wijzigen of inzichten toevoegen, zonder tussenkomst van ontwikkelaars.

Samenvattend

Samenvattend biedt de Medallion-architectuur een stevig fundament voor data-analyse, met als kernpunten schaalbaarheid, gestroomlijnde processen en verbeterde prestaties, waardoor organisaties maximaal kunnen profiteren van hun data-assets.Bovenkant formulier

Benieuwd naar onze aanpak?

Wil jij ook profiteren van de slimme aanpak en maatwerkoplossingen van Quatronic? Neem dan contact op met Auke Akkerman via mail. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Auke

Data & Analytics Lead | Business Technology Consultant