blog
22/1/24

Breng focus aan in wat je wilt veranderen, anders gebeurt er niets

Focus in agile werken is een gamechanger. Frank Grooten over efficiëntie en effectiviteit in softwareontwikkeling.

Agile werken is hot. Focus in agile werken is een gamechanger. Het helpt organisaties snel en flexibel in te spelen op veranderende behoeften en marktomstandigheden, wat leidt tot efficiëntere en effectievere softwareontwikkeling. Maar er is ook een valkuil: gebrek aan focus. In deze blog gaat Frank Grooten, partner bij Quatronic, dieper in op het belang van focus in softwareontwikkeling.

Focus op de essentie

Focus is cruciaal voor het succes van elk project. Maar hoe ziet dat eruit? Het begint met het stellen van een helder einddoel met een duidelijke achtergrond en wat het oplevert. Daarnaast helpt het om een vastomlijnde 'go-live' datum te hebben. Met deze stip aan de horizon kun je vervolgens een plan maken en sprints definiëren waar je gezamenlijk aan werkt. Geef elke sprint ook een duidelijk doel. Definieer wat je oplost per sprint en niet wat je oplevert. Mochten er discussies ontstaan gedurende een sprint dan levert een goede sprint doel focus op en kun je ook echt stellen dat je waarde hebt geleverd aan het einde van een sprint. Dit voorkomt dat teamleden hun levenswerk maken van een functionaliteit en een Ferrari opleveren terwijl een Polo voldoende was.

Denk MVP en ga live!

In de dynamische wereld van softwareontwikkeling is 'agile werken' vandaag de dag het toverwoord. En terecht, want agile werken biedt veel voordelen. Een valkuil die we ook vaak zien, is het verliezen van de focus. Men vergeet wat het initiële doel was om mee live te gaan, ofwel wat het ‘Minimal Viable Product’ zou  moeten zijn? Het is fantastisch om een applicatie continu te blijven verbeteren, te innoveren en te evolueren. Maar het risico bestaat dat je eindeloos in de ontwikkelfase blijft hangen zonder ooit de stap naar live te zetten. Het is van vitaal belang om te definiëren wat de minimale set aan functionaliteiten is waarmee je live wilt gaan. Alleen dan kun je ontdekken wat er verbeterd moet worden en welke aanpassingen nodig zijn. Als je deze stap uitstelt, pluk je pas later de vruchten van je inspanningen, kun je niet effectief bijsturen en loop je het risico dat je een flinke investering doet die zich niet terugbetaalt.

Stap voor stap

Met OutSystems kun je ook praten met de applicaties die je al hebt. De herziening van je IT-landschap hoeft dus geen 'big bang' te zijn. Je kunt stapsgewijs te werk gaan, met de nadruk op focus. Het wachten op het 'perfecte' moment om alles te veranderen kan leiden tot teleurstellingen en onnodige vertragingen. Door te beginnen met OutSystems voor specifieke onderdelen van je systeem, kun je direct voordelen plukken en geleidelijk delen van je bestaande IT-landschap upgraden.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd wat onze ambitieuze, meedenkende en kritische consultants voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Of wil ben je er zelf klaar voor zo’n allround professional te worden. Neem dan contact op met Frank Grooten via mail of geef hem een belletje op 06 48 28 46 70. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Frank

Co-founder