blog
28/9/23

In één week een app maken voor boeren in Nepal

In een eerdere blog vertelden we over het idee van The Green Intelligence voor een app om de administratie van geplante bomen voor CO2-compensatie in Nepal bij te houden. In deze blog vertellen we je hoe we dat idee in een week tijd werkelijkheid hebben gemaakt. We hebben met een team van 3 consultants 3 dagen gereserveerd om de Green Intelligence app te bouwen. En het resultaat mag er zeker zijn.

Het ontwerp maken

De eerste ochtend beginnen we met een online mini-design sprint met Matthijs van Rijn van The Green Intelligence online deelnemend als product owner. In een Miro bord doorlopen we een selectie van de onderwerpen die we altijd tijdens een design sprint behandelen. Achterhalen wat het belangrijkste probleem is dat we willen oplossen, het proces van het planten van bomen helder krijgen en technische voorwaarden verkennen.

Een app maken voor gebruikers van het Nepalese platteland is natuurlijk wat anders dan de applicaties die we vaak voor onze klanten maken. De app moet bijvoorbeeld volledig offline kunnen werken. Ook al is er soms wel bereik op het perceel van een boer, heeft de boer vaak geen bel/internettegoed en zal hij in een nabijgelegen dorp het WiFi-punt gebruiken om de informatie over zijn geplante bomen te uploaden naar de server. Het maken van synchronisatie-mechanismen voor offline applicaties is altijd even goed nadenken, maar gelukkig biedt OutSystems daar standaard functionaliteiten voor.

Nepalese boeren gebruiken de eerste versie van de app.

(Nepalese) uitdagingen

Een andere voorwaarde die je zomaar even zou kunnen vergeten, is dat de front-end van de app in het Nepalese schrift leesbaar moet zijn. Dat kan bereikt worden met de multilingual component van OutSystems.

Een extra wens is het geo-plotten van het perceel van de boeren, zodat er een locatie specifiek plant-advies kan worden gegeven gebruikmakend van hoogte, ligging en oriëntatie. Een boer kan langs de randen van zijn land lopen om dit online te markeren en zo GPS-coördinaten van zijn gebied doorgeven.

Het eindresultaat

Na 3 dagen (4 als je wat laatste tweaks erbij telt), hebben we de app af. Het mooie van zo’n mini-project is dat de app direct gebruikt wordt. Na een paar dagen zijn de eerste uitlegsessies in Nepalese dorpen al realiteit en na een paar weken zijn de eerste geplante bomen al geregistreerd. Bizar om te zien dat mensen aan de andere kant van de wereld overweg kunnen met een app die we in onze ‘werk vrije tijd’ hebben gebouwd.

Het plantseizoen in Nepal loopt inmiddels op zijn einde en we gaan daarna kijken hoe we The Green Intelligence verder kunnen helpen in het volledig operationeel krijgen van deze nieuwe digitale manier van het verbeteren van de levensvatbaarheid van net geplante boompjes. Voor ons was het in ieder geval een waardevolle ervaring en een leerzaam traject.

Voor meer info, check The Green Intelligence of investeer direct in bomen.

Boeren in Nepal bekijken een plot land.
meer weten

Neem contact op met

Auke

Data & Analytics Lead | Business Technology Consultant