blog
19/10/23

Naar een (ver)nieuw(d) IT-landschap. De kracht van OutSystems

Low-code biedt de tools en mogelijkheden om sneller een eenvoudiger je doelen te bereiken, daarover schreef Richard van Osnabrugge al eerder een blog. Maar waarom zijn wij bij Quatronic nu zo’n groot fan van het low-code-platform van OutSystems? In deze blog vertelt Frank Grooten, partner bij Quatronic, je er alles over.

Drie scenario’s

Wij zien bij organisaties drie scenario’s als het gaat om het IT-landschap. Organisaties die al langer bestaan, hebben vaak te maken met een verouderd landschap waardoor ze niet meer zo wendbaar zijn. Ze willen de volgende stap zetten, maar worden belemmerd door legacy-systemen. Nieuwe applicaties kunnen ze maar moeizaam integreren met andere – oudere – systemen in hun IT-landschap. Het tweede scenario zien we als een bedrijf bepaalde onderdelen binnen hun bestaande omgeving wil uitfaseren en vervangen. Tenslotte zijn er natuurlijk ook nog start-ups die beginnen met een schone lei of een bedrijf zet een geheel nieuw project dat losstaat van bestaande systemen, een zogenaamde greenfield-situatie zoals bij NextEnergy.

Flexibiliteit

Zo’n greenfield-project lijkt de ideale situatie. Toch is het niet altijd mogelijk om meteen de ideale applicatie te realiseren. Het is een iteratief proces. Als je werkt met conventionele IT-oplossingen, zorgt elke wijziging voor aanzienlijke vertraging en wil je eigenlijk vanaf het prille begin zo snel mogelijk naar het perfecte resultaat. Uiteraard willen wij dat ook, maar het voordeel van het low-code-platform van OutSystems is dat het enorm flexibel is. Cruciaal om voortschrijdend inzicht toe te staan op de weg je Minimum Viable Product (MVP).

Snelle initiële ontwikkeling én voortdurende evolutie

OutSystems biedt de mogelijkheid om snel resultaten te behalen, of het nu gaat om integratie met andere platforms, het snel opzetten van een specifiek portaal of scherm, of het uitwerken van een volledig proces ondersteund door een gebruikersinterface. Wat opvalt wanneer je met OutSystems werkt, is dat het platform niet alleen is ontworpen voor snelle initiële ontwikkeling, maar ook voor voortdurende en snelle doorontwikkeling. Het platform is modulair opgezet en kent uitgebreide lifecyclemanagementfunctionaliteiten. Hierdoor krijg je snel inzicht in de impact van wijzigingen op verschillende aspecten zoals databases, integraties, logica en schermweergaven.

Modulariteit

Een ander belangrijk kenmerk van OutSystems is de modulariteit. Dit houdt in dat je verschillende functionaliteiten volledig kunt isoleren en toch probleemloos met elkaar kunt laten samenwerken. Hierdoor kun je geïsoleerde modulaire onderdelen aanpassen zonder dat dit invloed heeft op je gehele IT-landschap. Dankzij deze modulariteit kun je ook een bestaand landschap gefaseerd transformeren. Je kunt beginnen met OutSystems voor een specifiek onderdeel en eventueel later overstappen naar andere systemen, zonder grote verstoringen. Zo kun je bijvoorbeeld een applicatie laten samenwerken met een tijdelijke OutSystems-module, terwijl een andere partij bezig is met de ontwikkeling van de definitieve applicatie. Het ene OutSystems-applicatie hoeft niet te weten of de andere applicatie ook met OutSystems is gebouwd. Hierdoor kun je geleidelijk aan delen van je bestaande landschap uitfaseren, wat een stuk effectiever is dan proberen alles in één keer te vervangen. Met deze aanpak kun je stap voor stap naar een nieuwe omgeving werken. In feite kun je zelfs je eindproduct al neerzetten terwijl sommige onderdelen nog steeds deel uitmaken van je bestaande landschap.

In de praktijk

Zo wil een van onze klanten overstappen van Dynamics 365 Finance naar een nieuw financieel systeem. In dit geval creëren we met behulp van OutSystems eerst een tussenlaag die gegevens ophaalt vanuit Dynamics en communiceert met het nieuwe financiële pakket. Ondertussen kunnen we ongestoord verder met het opbouwen, testen en migreren van de nieuwe applicatie. Omdat we met OutSystems werken, maakt het voor ons niet uit of de gegevens afkomstig zijn van systeem x of systeem y. Doordat we met afzonderlijke blokken werken, is de impact op je IT-landschap stukken minder.


Rol- en Verantwoordelijkheidsscheiding

Binnen OutSystems heb je de mogelijkheid om eenvoudig rollen en verantwoordelijkheden te scheiden, waarbij verschillende teams verantwoordelijk zijn voor specifieke taken. Je kunt gedeelde objecten creëren die door meerdere applicaties kunnen worden gebruikt. Wanneer je zo’n object één keer aanpast, wordt deze wijziging direct doorgevoerd in alle applicaties die er gebruik van maken. Bovendien kun je componenten toewijzen aan specifieke teams, zodat andere teams er gebruik van kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat je snel en beheersbaar kunt blijven groeien. Hoewel meerdere platformen dit beloven, blijkt dit in de praktijk bij OutSystems toch wel het best te werken.

Nieuwste beveiligingsstandaarden

OutSystems zorgt standaard voor het volgen van de nieuwste beveiligingsstandaarden en past de nieuwste technologieën toe. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over beveiliging. OutSystems beheert ook het patchen en upgraden van je volledige technologiestack, waardoor je altijd gebruikmaakt van de nieuwste technologieën. Bij andere platformen is meestal een toegewijd team nodig om je technologiestack up-to-date te houden.

Voortdurende prestatieverbetering

OutSystems helpt je bij het neerzetten van een sterke architectuur. Het platform bevat diverse controletools om de kwaliteit van code, architectuur en afhankelijkheden te bewaken, wat ook weer bijdraagt aan de voortdurende prestatieverbetering.

Integratie

Als je op een gegeven moment een stukje specifiek stukje code nodig hebt voor een bepaald doel, dan kun een uitstapje maken en buiten OutSystems je eigen aangepaste code schrijven. Vervolgens kun je dit gemakkelijk integreren met OutSystems. In de praktijk komt het zelden voor dat we op maat gemaakte code moet schrijven, maar de mogelijkheid bestaat wel. Heb je behoefte aan AI of machine learning, of als je grote datasets moet verwerken, kun je bijvoorbeeld Azure gebruiken en deze naadloos integreren in het OutSystems-platform.

Snellere onboarding

Vandaag de dag is het een enorme uitdaging is om goede ontwikkelaars te vinden en te binden. En dan moet je er ook nog voor zorgen dat ze allemaal dezelfde normen volgen. Met OutSystems is de inwerkperiode aanzienlijk korter dan bij andere technologieën. Iemand met ervaring in OutSystems kan al snel ingezet worden bij een nieuwe klant.

Conclusie

OutSystems is niet alleen een platform voor snelle initiële ontwikkeling, maar het ondersteunt ook voortdurende groei en evolutie. Het biedt flexibiliteit en modulariteit om veilige bedrijfskritieke applicaties te bouwen en te integreren. Als je efficiëntie, wendbaarheid en kostenbesparing belangrijk vindt, is OutSystems zeker het overwegen waard. Met een groeiende community en een snel inwerkproces, kan het je helpen bij te blijven in een steeds veranderende digitale wereld.

Nieuwsgierig?

Wil jij ook gebruik kunnen maken van dat collectieve geheugen van Quatronic en ben je benieuwd hoe low-code jouw organisatie kan transformeren en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met me op via mail of geef me een belletje op 06 48 28 46 70.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Frank

Co-founder